Selecteer een pagina

non fictie festival

Klaas Wilting 

Geboren op 15 februari 1943 in de gemeente Sleen (Drenthe).

Naast politieman, schreef hij in zijn vrije tijd als correspondent voor 2 regionale dagbladen en later als freelancer voor het Noord-Hollands Dagblad. Hij berichtte over gemeenteraadsvergaderingen, sport, maar ook over ruilverkavelingen. Tevens schreef hij human interest verhalen.

Kortom een breed scala aan activiteiten. Voor het Noord-Hollands Dagblad was hij jaren columnist en schreef ruim 400 columns.

In 1980 wordt Klaas Wilting, sinds 1964 bij het Amsterdamse politiekorps, overgeplaatst naar het Bureau Voorlichting waar hij woordvoerder wordt. De hoofdstad maakt een zeer roerige periode door.

Wilting krijgt er zijn handen meer dan vol. De mediagenieke Wilting wordt hèt gezicht van de Amsterdamse politie. Wekelijks is hij op radio en tv. In no time is woordvoerder Wilting wereldberoemd in Nederland.

Eén van zijn eerste grote zaken wordt de spectaculaire Heineken-ontvoering. Wilting is ook woordvoerder voor o.a. de liquidatie van Klaas Bruinsma, de ontsnapping van Stanley Hillis, de liquidatie van Sam Klepper, spraakmakende ontvoeringszaken, schietpartijen en afrekeningen. Dat blijkt niet zonder gevaar. Er volgen bedreigingen uit het criminele milieu. Wilting treedt ook op als woordvoerder bij o.a. de grote krakersrellen die de stad lamleggen, de ontmanteling van de criminele RARA-organisatie, de dood van agent Peter Lugten en kraker Hans Klok en het neerstorten van het El Al vliegtuig op de Bijlmer.

Daarnaast is er de zeer geruchtmakende IRT-affaire, een bizarre handel in mensenhoofden en de zaak Yab Yum. Bovendien zijn er de Eurotop in Amsterdam, het Europees Kampioenschap voetbal en de successen (en

dieptepunten) van Ajax. Genoeg om over te vertellen. Klaas Wilting doet dat met verve. Klaas Wilting werkte vanaf 1964 bij de Amsterdamse gemeentepolitie. Hij kreeg landelijke bekendheid als voorlichter. In

2000 nam hij afscheid. Sindsdien is hij actief als o.a. mediatrainer en presentator. Zie ook www.klaaswilting.nl