Selecteer een pagina

non fictie festival

Jim de koning

Jim de Koning (1967) werkt bij politie Oost-Brabant, was presentator/politieproducer van Bureau Brabant, het opsporingsprogramma van Omroep Brabant en woordvoerder bij Opsporing Verzocht. In zijn vrije tijd adviseert hij regisseurs, scenaristen en filmproducenten over locaties (Eindhoven), procedures en vergunningen. Hij is ook coördinator politiefiguratie bij Flikken Maastricht. Eerder verscheen Flikken Maastricht – Achter de schermen.

Over ‘De zaak Ronald V.’

 Als lid van een aanhoudingseenheid achtervolgt hoofdagent Ronald V. een auto. De bestuurder wordt gezocht voor het plegen van een aantal ramkraken. Er ontstaat een crisissituatie waarbij Ronald genoodzaakt is te schieten. Zijn schot treft niet de vluchtende ramkraker, maar diens bijrijder.

Na anderhalf jaar onderzoek, wordt Ronald door de Rechtbank Limburg, veroordeeld tot twee jaar cel. Hij is geschokt. Hij deed immers zijn werk en wordt nu absurd hoog gestraft. Het vonnis veroorzaakt in het hele land onrust onder politiemensen. Ook korpschef Bouman is verbijsterd. Hij roept de hulp in van topadvocaat Geert-Jan Knoops.

Samen met Ronald V. gaat deze in hoger beroep de strijd aan voor gerechtigheid.

In dit boek wordt beschreven welke enorme impact de zaak heeft op hoofdagent Ronald V. De slopende procesgang, de veroordeling en dreigende detentie, de wisselende reacties van familie, collega’s en de media; dit alles geeft een enorme druk op het leven van Ronald en zijn nog jonge gezin.

 De zaak Ronald V. beschrijft niet alleen een nachtmerrie waaruit geen ontsnappen mogelijk leek, maar breekt ook een lans voor het moeilijke politiewerk.