Selecteer een pagina

non fictie festival

Anke van Haften

Anke van Haften is schrijfster van ‘Goede kanker bestaat niet!’ en ‘De kanker voorbij, ‘over’ leven na kanker’. Door met een positief realistische kijk op het leven te schrijven over de diagnose schildklierkanker die zij kreeg in 2012 en de jaren hierna, waarin ze zichzelf de kritische vraag stelt of men ooit voorbij de kanker komt, wil zij haar medemusketiers oftewel, de schildklier (kanker) patiënt en hun naasten, de artsen en de bedrijfsartsen bereiken.

 In 2012 kreeg Anke de diagnose schildklierkanker. Een zeldzame vorm van kanker maar wel een van de snelst groeiende onder de vrouwen. Je hebt geluk! zei men, van alle kankers kun je het beste deze hebben.

Levensprognose van 10 jaar is 90%, het groeit langzaam, is goed te behandelen. ‘Wat jij hebt stelt wezenlijk niet zo veel voor, je hebt de ‘Goede’ kanker!’ Het antwoord van Anke daarop was ‘Goede kanker bestaat niet! ‘(Meer informatie over Goede kanker bestaat niet! Via Uitgeverij de Graaff)

In 2018 verscheen ‘De kanker voorbij’. Met dit vervolg wil zij laten zien dat wanneer je schoon verklaard bent van kanker, je nog niet per definitie ook vóórbij de kanker bent. Ondanks dat je beter bent verklaard en er vaak goed uit ziet, leeft er onderhuids van alles door.

Er bestaat een realiteit waarin chronisch ziek zijn een hoofdrol speelt.

Restklachten waar je mee moet gaan leren dealen. Je zeurt niet omdat je, gelukkig, nog leeft. In ‘De kanker voorbij’ pleit zij voor begrip dat in veel gevallen nog heel ver te zoeken is. Denk aan (h)erkenning en begeleiding na kanker op zowel medisch, psychisch als arbeidstherapeutisch gebied. (Meer informatie over ‘De kanker voorbij’ via Droomvallei Uitgeverij)

 Anke is gehuwd en moeder van een mannelijke tweeling. Ze is dol op haar huisdieren, Disney, wandelen en bloemen. Schrijven is een grote passie.

Zo heeft ze vele blogs geschreven en is ze vaste columnist voor Schildklier Organisatie Nederland (SON).