Selecteer een pagina

non fictie festival

Andries Bik

Andries Bik (1979) groeit op tussen de prostituees als oudste zoon van seksondernemer Jan Bik.

Jan Bik heeft seksclubs van Maastricht tot aan Groningen en is al meer dan veertig jaar een zeer gerenommeerde naam in de branche. Jan Bik heeft een schone lei bij Justitie, alleen wat strubbelingen met de fiscus. Die zouden hem graag als incassobureau zien bij het innen van belastingen bij de dames van lichte zeden. Andries denkt alleen maar aan sport en heeft weinig interesse in de clubs van zijn vader. Met zijn snowboard en surfplank reist hij de hele wereld over. Van de zachtste poedersneeuw in Canada tot de langste golven van Australië. Om dat te bekostigen heeft hij met een vriend een sportwinkel in Hilversum en werkt hij als loodgieter bij zijn vader. Waar hij zijn tijd grotendeels besteedt aan het verwijderen van condooms en tampons uit de verstopte toiletten en wasmachines. Als zijn vader getroffen wordt door een herseninfarct, gevolgd door een hartaanval, wordt Andries als oudste zoon gedwongen zijn vader bij te staan tot die hersteld is. Hij verzorgt de post, betaalt facturen en zorgt dat de clubs netjes blijven draaien. Daarbij wordt hij geholpen door zijn maatje Sjoerd, die Jan Bik zal blijven helpen als Andries weer gaat reizen. Jan stuurt hen aan terwijl hij zelf weer leert lopen en praten in een Utrechts revalidatiecentrum. Dan gebeurt het onverwachte, als een donderslag bij heldere hemel.

Driehonderd man vallen in binnen en buitenland seksclubs, panden, loodsen en huizen binnen. Andries wordt met getrokken wapens door een arrestatieteam uit zijn huis gehaald. Jan Bik en zijn vrouw liggen nog op bed als zij op hetzelfde moment gearresteerd worden in een hotel op de Canarische Eilanden.

Andries is plots hoofdverdachte: hij zou met zijn vader zo’n 30 miljoen euro verduisterd hebben. De meest verschrikkelijke beelden flitsen door zijn hoofd als hij afgevoerd wordt naar de bajes. Zal hij slachtoffer worden van mishandeling en misbruik, zoals hij in Amerikaanse films zo vaak heeft gezien? Of weet hij zich erdoorheen te slaan?

_Grand Hotel De Bajes_ is het eerste deel van een trilogie: in dit deel neemt Andries Bik de lezer mee in zijn bizarre leven achter de tralies.

Deel twee beschrijft zijn jeugd als zoon van de grote seksbaas. Een ongelooflijk verhaal van een hechte familie en opgroeien tussen de dames van lichte zeden. Helaas is de branche ook een magneet voor criminaliteit. Afpersing, motorbendes en zelfs een ontvoering konden niet worden voorkomen.

Zal hij deel twee afschrijven in vrijheid?

Of in Grand Hotel De Bajes?